Nieuwsbrief april 2013

Nieuwsbrief April 2013

Praatjes vullen gaatjes

“Deze maand word ik zestig! En als ik daar zo af en toe over nadenk, dan realiseer ik me dat je op die leeftijd bij the elder women hoort. Dan hoef je niet meer zo nodig te presteren, iets te bewijzen, het verschil te maken. Dan mag je achterover leunen en nadenken hoe je bij kunt dragen aan de initiatieven van anderen, met al je kennis en je bagage. Mijn centrale thema de komende tijd is: wat kan ik toevoegen aan de wereld waarin ik me beweeg? Daar ligt de focus.

Om te beginnen starten we in september met een opleiding Coachen in de transitionele ruimte. We voegen daar ons gedachtegoed toe aan het reguliere coachen, zodat de coaches in hun beroepsuitoefening de relatie met hun coachees met behulp van beschermjassen vorm kunnen geven. Albert Meijerink, docent supervisie en coaching en ik bundelen na jarenlang werken naast elkaar en in bewondering voor elkaar zo eindelijk onze kennis en ervaring. Een droom die in vervulling gaat!”

Kitlyn Tjin A Djie

Scheurkalender

Wortels

“Zowel mijn opa als mijn oma hebben jong hun vader verloren. Beiden hebben grote verliezen geleden en dat leidde tot verbittering. Het contact met hen was dan ook niet altijd gemakkelijk. Pas toen ik ging studeren veranderde er iets. Ik zei eens tegen mijn oma dat ik soms zo kan snauwen als ik gestrest ben. ‘Dat heb je van mij!’ zei ze. Toen sprak ze haar waardering uit voor wie ik ben en wat ik doe. Dat ze als ze de kans had gehad mijn leven had willen leiden. Vanaf die tijd bespreek ik alles met haar. Bij grote en kleine levensvragen, moeilijke beslissingen, ze is mijn gids geworden.

Mijn ouders zijn enkele jaren geleden met opa naar het kamp gegaan waar zijn vader is omgekomen. Hij heeft daar bloemen gebracht. Het trauma dat zijn leven tekende en kleurde werd daarna minder. Door die laatste groet werd hij rustiger. Hij kreeg er vrede mee, zei mijn oma. Mijn opa is inmiddels overleden. Ik realiseer me dat als ook mijn oma wegvalt, er een hele generatie weg is, en een tastbaar stuk van mijn wortels verdwijnt.”

Selma

(fragment uit nieuw verhaal in herziene 4e druk Beschermjassen, transculturele hulp aan families)

Wat is jouw beschermjassenverhaal?
Doe mee aan de scheurkalender en mail je verhaal van maximaal 150 woorden naar: info@beschermjassen.nl
Voor meer info klik hier

Colofon

Redactie:
Irene Zwaan

Vormgeving en opmaak:
Sjors Engels

Contact en informatie
Bureau Beschermjassen:
Website: www.beschermjassen.nl
Email: info@beschermjassen.nl

 

Bureau Beschermjassen start in september 2013 een nieuwe opleiding:

coachen in de transitionele ruimte

Deze opleiding biedt de coach – naast gebruikelijke coachingsvaardigheden- de instrumenten en kwaliteiten om de begeleiding zodanig vorm te geven dat de coachingsrelatie een transitionele ruimte wordt, waarin plaats is voor kwetsbaarheid, creativiteit en groei.

Na afronding ben je gecertificeerd coach. Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met begeleidingsvragen ogv diversiteit op de werkvloer, vragen die voortkomen uit de gezins- en familiesfeer, conflict- en burn-out begeleiding. Meer lezen

KENNISMAKINGS- EN VOORLICHTINGSBIJEENKOMST

op 16 mei 2013 van 18.00 – 21.30 u, vondelstraat 100 te Amsterdam

Aanmelden voor deze avond kan per email: info@beschermjassen.nl

Intervisie

Er is weer een intervisiebijeenkomst voor getrainde trainers gepland. Ditmaal op vrijdag 28 juni van 13.00 – 16.30 bij Kitlyn thuis, Koninginneweg 188 te Amsterdam. Kosten bedragen €30,- (ter plaatse voldoen) Doe je mee? Stuur dan een email naar info@beschermjassen.nl

Basistraining en train de trainer

De volgende basistraining is gepland op 18 september en 2 en 30 oktober dit jaar. De eerstvolgende train de trainer is aansluitend gepland op 12 en 13 november, 10 en 11 december, en het vervolg in 2014 op 14 en 15 januari en 12 februari. Meer informatie over programma, voorwaarden en aanmelden vind je hier.

foto basistraining

 

Deelnemers aan de lopende basistraining: ook mannen voelen zich thuis bij beschermjassen!

Kort Nieuws

  • Wat kun je doen om een disfunctioneel familie-patroon, zoals het structureel ontbreken van de vaderrol in opvoeden en opgroeien, te doorbreken? Kitlyn en Glenn Helberg, kinder- en jeugdpsychiater hebben een workshop gegeven over vaders en transgenerationele overdracht bij het NVvP voorjaarscongres op 11 april. Lees hier het abstract (PDF)
  • Wat is de invloed van familie, cultuur en historie op het functioneren van een gezin? In hoeverre dragen kinderen de impact van het verleden van hun ouders en voorouders bij zich? Welke oorspronkelijke krachten in de familie kunnen bijdragen aan probleemoplossing en wat heeft een hulpverlener nodig om dit te faciliteren? Kitlyn geeft op 23 mei een workshop bij het congres van VKJP Niemand is geboren om alleen te zijn.
  • conferentie_vaderschap_logoDonderdag de 18 april geeft Kitlyn niet alleen een workshop, zoals eerder aangekondigd, maar ook een lezing bij de conferentie: ‘De afwezige vader bestaat niet.’ De lezing is getiteld: “Verlangen naar je oorsprong. Over het belang van het kennen van je biologische vader en zijn verhaal” Meer informatie en aanmelden: www.conferentievaderschap.nl

Onze nieuwe boeken zijn nu verkrijgbaar:

image013image012

 

   
   

 

Scroll naar boven