Het Beschermjassenhuis

Een veilige plek waar hulpverleners en families samen leren

In het Beschermjassenhuis ontvangen we families samen met een groepje hulpbieders met diverse achtergronden, om in te bedden, veiligheid te bieden en om meervoudige perspectieven rondom de probleemsituatie te schetsen. Waarom is dat nodig? En hoe werkt het?

Als een hulpverlener vastloopt met een familie kan ze de familie uitnodigen in het Beschermjassenhuis. Tijdens de bijeenkomst staat de vraag van de hulpverlener centraal en de familie en de overige aanwezigen worden uitgenodigd te helpen antwoorden vinden op die vraag. Informatie over deelname

Kitlyn nodigt professionals uit
in het Beschermjassenhuis

Warme ontvangst

De familie wordt warm en hartelijk ontvangen met eten en bloemen en vervolgens uitgenodigd om een toelichting of aanvulling te geven op de vraag van de hulpverlener. Aan de hand van het genogram in minimaal 3 generaties en de levenslijn ontvouwen zich de verhalen en de betekenissen ervan. Er wordt geluisterd en er wordt de tijd genomen voor de details. De facilitator nodigt de aanwezigen uit te reflecteren op het vertelde. Zonder oordelen, zonder oplossingen, met liefde en aandacht. Het narratief is leidraad voor het verloop.

Vraag hulpverlener

Niet alleen de familie wordt ingebed; ook de hulpverlener die de vraag inbracht en de overige aanwezige hulpbieders hebben beschermjassen nodig. Zij worden uit hun comfortzone getrokken en nemen een not-knowing position in. De pijnlijke geschiedenissen en moeilijkheden van cliënten resoneren in het persoonlijke verhaal van de hulpverlener. Iedereen is kwetsbaar; ook daar is aandacht voor. We zijn gelijkwaardig en leren samen met elkaar.

Enveloppement

Het Beschermjassenhuis is geïnspireerd op het gedachtengoed Enveloppement van de Franse transcultureel psychiater Marie Rose Moro. Het heeft zijn huidige vorm gevonden in Heerhugowaard waar 120 professionals getraind zijn in het werken met Beschermjassen. Daarnaast zijn er Beschermjassenhuizen ontstaan in Zaandam, Rotterdam en Amsterdam. Kitlyn werkt samen met haar Dreamteam en vele andere beschermjassers om families te ontvangen en hulpverleners te steunen bij lastige casuïstiek. De vorm is afhankelijk van de context en de essentie is samen willen leren.

Savanna

Hulpverleners zijn kwetsbaar omdat ze verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor fatale situaties. Denk aan het verhaal van Savanna, het symbool van falende hulpverlening aan kinderen in nood. Uithuisplaatsingen worden daardoor wellicht sneller in gang gezet en hulpverleners lopen op hun tenen bij ingewikkelde situaties. In het Beschermjassenhuis staan we om de hulpverlener heen en helpen we haar om families te helpen hun eigen kracht te hervinden. En dit lukt vaak wonderwel. De praktijk leert dat na een of twee sessies de familie in meer dan 50% van de casussen op eigen benen verder kan.

Kitlyn over het Beschermjassenhuis


Informatie over deelname

Ben je hulpverlener, heb je een casus waar je in vastloopt en zou je samen met de familie naar het Beschermjassenhuis in Amsterdam willen komen? Stuur dan een email met een beschrijving van de casus en de vraag die je in wilt brengen naar info@beschermjassen.nl.
Bij (dreigende) uithuisplaatsingen werken we sowieso gratis.

Ben je professional en heb je belangstelling om een Beschermjassenhuis te starten?
Het is belangrijk te weten dat je de Training Facilitator Beschermjassenhuis moet hebben gevolgd en dat er een intervisieverplichting is.
Neem contact op: info@beschermjassen.nl

Meer weten?
Lees het boek Beschermjassen in de praktijk, professionals en families leren samen

klik op de afbeelding voor vergroting

klik op de afbeelding voor vergroting

Scroll naar boven