Nieuwsbrief juni 2011

Nieuwsbrief (Juni 2011)

Praatjes vullen gaatjes
Welkom bij alweer de tweede nieuwsbrief van Bureau Beschermjassen! Ditmaal willen we vooral de aandacht vestigen op de vernieuwde website. De filmpjes hebben we gemaakt op een zonnige dag in Irene’s woonkamer, met een klein bosje Beschermjassen uit Groningen als publiek. De waarde van de bosjes die her en der spontaan opkomen, is onschatbaar. Ontmoeting en uitwisseling werkt inspirerend en biedt bescherming als het gaat om veiligheid en diversiteit.Kitlyn Tjin A Djie 

Scheurkalender
Mijn kleine groene jackje

Als klein, Indisch meisje van zes jaar verhuisden wij voor de zoveelste keer naar een nieuwe plaats. Ik was het trauma van een lange periode van afwezigheid van mijn moeder, vader en broertjes amper te boven, of een nieuwe indrukwekkende tijd kondigde zich aan in mijn leven. De komst van mijn zusje.
Onwennig moest ik elke morgen naar een in mijn ogen vreselijke school, streng katholiek met broeders. Ik was het enige ‘bruine kind’ in de klas en miste de aansluiting met andere kinderen volledig. In de pauzes was ik bang, alleen en speelde niet. Ik wilde dat niemand mij kon zien.
In mijn kleine groene jackje met capuchon en rood geruite voering, daar dook ik diep in weg.
Die omhulling was tijdelijk mijn beschermjasje.
Ik heb nooit aan mijn moeder verteld hoe erg het met me was.
Lang heb ik er over gedaan… om te worden wie ik ben…

C.M.R.

Wat is jouw beschermjassenverhaal?
Doe mee aan de scheurkalender en mail je verhaal van maximaal 150 woorden naar: info@beschermjassen.nl 

Voor meer info klik hier

Colofon
Redactie:
Irene Zwaan

Vormgeving en opmaak:
Sjors Engels

Contact en informatie
Bureau Beschermjassen:
Website: www.beschermjassen.nl
Email: info@beschermjassen.nl

Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen, stuur dan een mailtje.

 

Nieuwe website
De nieuwe website is in de lucht! Op de site geven we uitgebreide informatie over het model Beschermjassen, over trainingen en publicaties. Je kunt er informatie vinden over de rol en het belang van Beschermjassen in verschillende sectoren. Maar het meest trots zijn we op de filmpjes waarin Kitlyn les geeft over Beschermjassen. www.beschermjassen.nl

 

Rite de Passage

 

Gezag in families

Meld je aan voor een training Beschermjassen
Basiscursus Beschermjassen

In deze cursus van drie dagen leer je de basisprincipes van beschermjassen, zoals de werking van in- en uitsluitingsmechanismen, de kracht van families, de impact van levensfaseovergangen en de interculturele competenties. Ook leer je met het model te werken in de praktijk met behulp van een aantal instrumenten.

Data
Basiscursus 1: 8 en 22 september, 13 oktober 2011

Basiscursus 2: 27 september, 11 en 25 oktober 2011
Kosten: € 750

Trainers: Kitlyn & Dirck

Train de trainer
Als je de basistraining hebt voltooid, kun je je verder scholen door deelname aan de Train de Trainer. Na deze training van zeven dagen ben je bevoegd om andere professionals in je eigen sector te trainen en coachen in het werken met beschermjassen.

Data
9 en 10 november, 7 en 8 december 2011, 18 en 19 januari, 8 februari 2012

Kosten: € 2.500

Meer info vind je op de website.

Download de Flyer
Klik hier om aan te melden

Implementatie-onderzoek


Martiene Buist van PIONN en Mariele Mijnlieff van STAMM CMO zijn druk met de voortgang van het onderzoek naar de toegevoegde waarde van de werkzame bestanddelen van Beschermjassen in het dagelijks handelen van hulpverleners. Dit onderzoek vindt plaats bij de jeugdzorg-organisaties in Utrecht: Timon, Lijn 5, Reinaerde, Zandbergen, Leger des Heils en Trajectum en bij ABC in Amsterdam. In dit praktijk-gestuurde onderzoek wordt een begin-, tussen-, eind- en follow up-meting gedaan onder deelnemers aan een training Beschermjassen in de betreffende organisaties. In gesprek met de deelnemers wordt het verhaal achter de cijfers ontsluierd. Het interactieve karakter van het onderzoek maakt dat het op zich bijdraagt aan het bewust toepassen van Beschermjassen door de deelnemers. De resultaten zijn dan ook positief. Lees hier het verslag van ABC.

Project Utrecht

Het implementatie-onderzoek wordt deels uitgevoerd bij organisaties die deelgenomen hebben aan het grote diversiteitsproject van de provincie Utrecht. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met STAMM CMO met Margriet Schievink als projectleider. Acht organisaties voor jeugdzorg in de provincie zijn getraind in het werken met Beschermjassen. De overall bevindingen waren enerzijds dat de manier van leren en werken volgens beschermjassen dicht bij de behoeften van de dagelijkse praktijk van hulpverleners liggen. Anderzijds blijkt ook in dit project dat het succes van interculturele sensitiviteit als veranderproces staat of valt met het draagvlak ervoor op managementniveau. Lees meer over het project in Utrecht en eeninterview met Kitlyn.

Kort Nieuws

  • Er ontstaan door het hele land Bosjes Beschermjassen: Groepjes mensen die elkaar hebben leren kennen in een training en elkaar blijven ontmoeten, inspireren en beschermen. Er zijn bosjes in Gieten, in Amsterdam, in Utrecht, in Flevoland.. In Assen besloot het Platform Beschermjassen in Drenthe bij het officiële afscheid eveneens als informeel bosje te blijven voortbestaan.
    Doorstart Bosje Drenthe
  • De interculturele coaches van Spirit, jeugdzorg Amsterdam adviseren als groep, collega hulpverleners bij interculturele casuïstiek. Ze werken vanuit het gedachtegoed van Beschermjassen. Jeugd en Co publiceert in juni een artikel over deze groep en hun unieke werkwijze.
  • De organisatie voor internationale samenwerking in de jeugdzorgFICE NL introduceert in haar Jaarplan 2011 Beschermjassen als een rode draad. Beschermjassen zal het thema zijn voor de komende vijf jaar! Daarmee wil de organisatie vorm geven aan de ontwikkeling van, en internationale uitwisseling over continuïteit als beschermjas voor kinderen.
Scroll naar boven