Nieuwsbrief juni 2012

Nieuwsbrief Juni 2012

Praatjes vullen gaatjes
Omdat we graag willen dat het gedachtegoed en de werkwijze zich onbelemmerd kunnen verspreiden zit er geen copyright op beschermjassen. We kunnen dus niet garanderen dat alles wat onder de naam beschermjassen wordt aangeboden daadwerkelijk beschermjassen is. Onze eigen getrainde trainers, zo’n vijftig ondertussen, blijven we voeden en steunen met intervisie bijeenkomsten. Ook houden we zo een vinger aan de pols en vinden we het leuk om te horen wat er zoal op de werkvloer gebeurt. Het certificaat train de trainer is de enige garantie voor een in de keuken van beschermjassen opgeleide trainer. Uit de verhalen van de deelnemers aan de intervisie op 22 juni blijkt dat de trainers steeds vaker ingezet worden, ook buiten hun eigen organisatie!
Kitlyn Tjin A Djie

Scheurkalender

Zuurstokken

Op een dag tijdens de Beschermjassentraining trakteer ik op zuurstokken uit grootmoeders tijd. We hebben geleerd en ervaren dat vertrouwde geuren en smaken uit onze jonge jaren warme gevoelsankers zijn geworden. De leeftijd van de deelnemers aan de training varieert. Niet iedereen voelt zich nog verbonden met deze ‘grootmoeders tijd’. De overblijfselen gaan mee voor de terugreis. In de trein naast mij zit een oudere heer. Hij kijkt rustig voor zich uit. Als de ik de zuurstokken te voorschijn haal verandert zijn houding. Hij kent het snoepgoed van vroeger en wil graag iets proeven. De keuze valt op een kaneelstok en hij geniet er zichtbaar van. Het is voor hem lang geleden, dat hij zijn laatste zuurstok at. Zeventig jaar, onthult hij met een glimlach, en ze smaken nog precies als toen.Gerda


Wat is jouw beschermjassenverhaal?
Doe mee aan de scheurkalender en mail je verhaal van maximaal 150 woorden naar: info@beschermjassen.nl
Voor meer info klik hier

Colofon

Redactie:
Irene Zwaan

Vormgeving en opmaak:
Sjors Engels

Contact en informatie
Bureau Beschermjassen:
Website: www.beschermjassen.nl
Email: info@beschermjassen.nl

Leer beschermjassen: doe mee aan de basistraining
Op 18 september, 2 en 30 oktober vindt de volgende basistraining plaats. Je leert over de principes van beschermjassen, zoals de werking van in- en uitsluitingsmechanismen, de kracht van families, de impact van levensfaseovergangen en de interculturele competenties. Ook leer je met het model te werken in de praktijk met behulp van een aantal instrumenten waaronder het genogram.Meer informatie vind je op de website en hier.
Aanmelden.

Train de trainers

Als je de basistraining hebt voltooid, kun je je verder scholen door deelname aan de zevendaagse train de trainer. De volgende begint in november 2012. Na deze training kun je andere professionals in je eigen sector trainen en coachen in het werken met beschermjassen. Meer informatie vind je op de website.

Publicaties
De eerder aangekondigde publicaties zijn inmiddels een feit en twee daarvan mogen we met jullie delen!

Een steen hoeft niet altijd doorkliefd te worden om de scherpe kwetsende kantjes eraf te halen. Als je hem vat in een ring is hij geborgen,omhuld in een beschermende zilveren laag, en blinkend mooi en waardevol. (Rousseau, 2008)

In het kader van het project Intercultureel Vakmanschap van het NIP en NVO schreven Kitlyn en Irene samen met Kinder- en Jeugdpsychiater Sita Somers
‘De therapeut als edelsmid’. Hoe kun je kind en gezin inbedden in familie, cultuur en historie? Met prachtige casuïstiek uit de praktijk van Sita Somers.

In ‘Spelenderwijs’, het vakblad voor speltherapie, is een bijdrage van Kitlyn en Irene opgenomen:
‘De speltherapeut als beschermjas’ (juni 2012). We gaan in op hoe je je als speltherapeut kunt laten leiden door de oorspronkelijke strategieën en voorkeursstijlen in de cultuur en omgeving van het kind. Twee casussen laten beeldend zien waar verwarring ontstaat en hoe het goed kan gaan in de relatie tussen speltherapeut en het kind als ‘vreemde ander.’

Burgerkracht is familiekracht

‘De Jeugdprofessional in ontwikkeling, handboek voor professionals in het jeugddomein’, is inmiddels verschenen. In dit boek is een bijdrage van Kitlyn en Irene opgenomen: ‘Beschermjassen als baken voor intercultureel werken’. Mobiliseren van de eigen oplossingsstrategieën van familiesystemen.’ We lopen langs de bakens van Welzijn Nieuwe Stijl en beschrijven hoe je er met beschermjassen invulling aan geeft.

 

 

Diversiteit in de top

Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht bestaan tot op de dag van vandaag voornamelijk uit witte mannen. Daarom verzorgen Kitlyn en Margriet Schievink een training ‘Treed toe tot toezicht’. De training is bedoeld om vrouwen en migranten een duwtje in de rug te geven om toezichthouder of commissaris te worden.

  • Passen jij en een toezicht-functie bij elkaar?
  • Voor welke branche loop je warm?
  • Hoe kun je je kansen om Commissaris te worden vergroten?
  • Wat wordt er van je verwacht?

Met deze vragen gaan we aan de slag!

Tijdstip: 21 september van 10.00 tot 17.00
Locatie: Centrum de Roos (filosofen-zaal), P.C. Hooftstraat 183, Amsterdam

Kosten: € 225,- (incl. lunch)

Aanmelden kan hier

 

Scroll naar boven