Nieuwsbrief november 2011

Nieuwsbrief (November 2011)

Praatjes vullen gaatjes
Dit najaar train ik in Nijmegen professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Daar ontdekten we dat als cliënten kwetsbaar worden, de voorkeursstijl van de hulpverlener is om zelf oplossingen te bieden in plaats van mensen te beschermjassen in hun eigen krachtbronnen. Een belangrijk inzicht!De eerste basistrainingen in Amsterdam zijn afgerond. Enkele ervaringen van de deelnemers delen we met jullie in deze nieuwsbrief. In december beginnen we met een groep enthousiaste deelnemers aan de train de trainers. Ook kun je je nu opgeven voor ons feest bij mij thuis op 3 februari. Mijn zus bakt de taarten en maakt de hapjes! Ik verheug me er nu al op om iedereen weer te zien. Tot slot: je vindt ons nu ook op twitter! (Op advies van de jonge collega’s en cursisten)

 

Kitlyn Tjin A Djie
Scheurkalender
De therapeut als beschermjas

In het begin van de therapeutische relatie zorg ik ervoor dat ik zelf een steunfiguur ben. Zolang we het systeem nog niet hebben geactiveerd en er nog geen beschermjassen zijn ingeschakeld, ben ik het zelf. Ik ga dan letterlijk naast mijn cliënt staan, houd soms zelfs zijn of haar hand vast en laat weten dat ik er ben. Ik creëer een wij-gevoel in de spreekkamer zodat de cliënt zich veilig voelt. Soms vertel ik over mijn eigen ervaring als vluchteling opdat de cliënt weet dat ik begrip heb. (…)

Om een ander te kunnen beschermjassen, is het belangrijk dat je als therapeut je eigen beschermjassen kent en organiseert. Mijn beschermjassen zijn bijvoorbeeld samen met mijn familie Iraans eten, en samen zijn. Ook zoek ik in mijn vakanties altijd een landschap dat me doet denken aan Iran, zoals bijvoorbeeld de Franse Alpen. Daar kom ik tot rust.

 

Fariba Rhmaty, transcultureel systeemtherapeut

in ‘Traumaverwerking met vluchtelingen’.

Lees ook de regelmatig wisselende verhaaltjes op de site.

Wat is jouw beschermjassen-verhaal?
Doe mee aan de scheurkalender en mail je verhaal van maximaal 150 woorden naarinfo@beschermjassen.nl of laat je interviewen door Irene 06- 12020355. We gebruiken alleen je voornaam.Voor meer info klik hier.Colofon
Redactie:
Irene Zwaan

Vormgeving en opmaak:
Sjors Engels

Contact en informatie
Bureau Beschermjassen:
Website: www.beschermjassen.nl
Email: info@beschermjassen.nl

Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen, stuur dan een mailtje.

Eerste basistrainingen afgerond

De eerste basistrainingen zijn afgerond en hoe! Op de foto zie je een stralende groep deelnemers.


Enkele reacties:

Hendrikje: “Het was leerzaam, inspirerend, eye-openend, warm, beschermend, en fijne diverse groepsleden. Complimenten voor jullie deskundigheid en de humor waarmee jullie ons meenemen.”
Jan: “Ik ben door jullie allemaal opgetild. Heel bijzonder hoe je als toevallige deelnemers elkaar in drie dagen echt kunt ontmoeten.”
Suzan: “Oprechte en liefdevolle aandacht in combinatie met veiligheid en humor maakt dat er veel goeds is gebeurd. Dat neem ik mee naar mijn werk en in mijn leven.”

Doe ook mee aan en training: kijk op de website en meld je aan.
Beschermjassenfeest en intervisie

Op 3 februari kun je meedoen aan de intervisiebijeenkomst van 9-12 uur als je in het verleden hebt deelgenomen aan een train de trainer bijeenkomst.

’s Middags is er dan van 13.00 – 17.00 een Beschermjassenfeestje, toegankelijk voor iedereen. Er zijn drie workshops waar je één uit kunt kiezen:

  1. Traumaverwerking met vluchtelingen: Fariba Rhmaty vertelt aan de hand van haar boek hoe zij beschermjassen toepast in haar praktijk.
  2. Beschermjassen in het onderwijs: Lino Boekelman, Cynthia Safjoer en Hendrikje Veerman gaan in op de toepassing van het model in het onderwijs.
  3. Ken de wortels en de historie van je organisatie als je ruimte wilt creëren voor diversiteit.: Kitlyn Tjin A Djie en Dirck van Bekkum laten zien hoe je met een levenslijn de oorspronkelijke kernwaarden van je organisatie kunt ophalen.

Meer informatie over het programma vind je hier.

Aanmelden kan hier.
Trots!
Wij zijn trots op Fariba Rhmaty: Zij schreef – met behulp van onder anderen Irene Zwaan, Kitlyn en Dirck van Bekkum- het derde boek in de reeks beschermjassen:Traumaverwerking met vluchtelingen, een transculturele systeembenadering. Prachtige casuïstiek laat zien hoe beschermjassen hun werk doen en mensen met ernstig trauma weer in hun kracht zet. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over hoe je kunt werken met beschermjassen in de praktijk. De presentatie van het boek met Kitlyn als dagvoorzitter vindt plaats op 2 december. Fariba gefeliciteerd!

Kort Nieuws

  • Kitlyn en Irene schreven een blog over diversiteit in personeelsbeleid als essentieel onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor Pepper-online.
  • We kregen een prachtige recensie over ‘Managen van diversiteit op de werkvloer’ in Vuurvogel van Phoenixopleidingen!
  • Hendrik Pierson Fonds heeft aan Irene Zwaan een subsidie beschikbaar gesteld om een boek te ontwikkelen over de positie en rol van vaders in opvoeden en opgroeien. Dit vierde boek in de beschermjassen-reeks zal verschijnen in het najaar van 2012.
  • Volg ons vanaf nu ook op .
  • Margriet Schievink organiseert workshops voor vrouwen die lid willen worden van een Raad van Toezicht of een Raad van Commissarissen. Het is hoog tijd dat deze raden diverser worden wat betreft sekse, etniciteit en leeftijd. Tot nu toe zijn de commissarissen vooral witte mannen van zestig jaar en ouder.
  • De beschermjassenpoli uit Gieten organiseert voor belangstellenden op woensdag 25 januari 2012 een open dag van 11.00 tot 16.30 uur. Meer info vanaf 1 december op www.beschermjassenpoli.org.
Scroll naar boven