Nieuwsbrief september 2011

Nieuwsbrief (September 2011)

Praatjes vullen gaatjes
De afgelopen periode heb ik lezingen en workshops gegeven in de meest uiteenlopende sectoren, zoals bij Op-stap opvoedingsondersteuning, de politie, ouderenadviseurs, loopbaan-adviseurs en een woningbouwvereniging. Ik merk dat mensen uit totaal verschillende sectoren die elkaar zouden kunnen versterken, met Beschermjassen een gemeenschappelijke taal krijgen die verbindt. Het motiveert om door te gaan met mijn missie, namelijk uitsluiting bestrijden daar waar nodig in de maatschappij.
Het trainingsaanbod Beschermjassen staat eveneens open voor professionals van alle soorten en maten. Ik hoop dat er iets moois ontstaat door de diversiteit in de groepen. Op 8 september gaat de eerste groep van start. Spannend!
Kitlyn Tjin A Djie

Scheurkalender
Nepalees eten“Op mijn 23ste kwam ik naar Nederland. De eerste jaren waren eenzaam, zwaar en onzeker. Ik was illegaal en overleefde dankzij slechtbetaalde banen in de Aziatische restaurants waar ik soms van de ene op de andere dag weer op straat stond. In die tijd leerde ik koken. Toen mijn leven rustiger werd, werd Nepalees koken mijn grote passie. Na een lange werkdag, in goede en slechte tijden, als ik niet kan slapen. Een Nepalese maaltijd bereiden of eten geeft me altijd een goed gevoel. Het is net als met Nederlanders die naar Canada of Australië emigreren. Die houden ook generaties lang hun eigen cultuur. Het klopt wel dat in Nepal mannen niet in de keuken staan. Ik ook niet, want in Nepal willen mijn moeder en zusjes graag voor mij koken. Hier heb ik die niet, en ik heb ook geen Nepalese vrouw. Daarom moet ik hier zelf koken. Mijn eigen eten, met z’n eigen oorspronkelijke smaak. Dat heb ik nodig.”

Kiran

Wat is jouw beschermjassen-verhaal? Doe mee aan de scheurkalender en mail je verhaal van maximaal 150 woorden naarinfo@beschermjassen.nl of laat je interviewen door Irene 06 12020355 We gebruiken alleen je voornaam.

Voor meer info klik hier.

Colofon
Redactie:
Irene Zwaan

Vormgeving en opmaak:
Sjors Engels

Contact en informatie
Bureau Beschermjassen:
Website: www.beschermjassen.nl
Email: info@beschermjassen.nl

Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen, stuur dan een mailtje.

 

Beschermjassen en kunst
Wie aanwezig was bij de conferentie op 7 december 2010 is getuige geweest van de verbeelding van de transitionele ruimte in de dans van Nita Liem. De verwantschap tussen de betekenis van haar danstheater gezelschap: Don’t Hit Mama en die van Kitlyns Beschermjassen is zo sterk dat Nita en Kitlyn besloten hebben om te gaan samenwerken. Kitlyn zal betrokken zijn bij Take it to the Bridge, het nieuwe programma van Don’t Hit Mama, dat vanaf 4 oktober op tournee gaat door Nederland.
www.donthitmama.nl

Nita Liem: ‘Met dans kan je beelden laten zien van een andere wereld.’

Meld je aan voor een training Beschermjassen
In de driedaagse basistraining leer je de basisprincipes van beschermjassen, zoals de kracht van families, de impact van migratie op drie generaties, verbinden van generaties in de transitionele ruimte en de interculturele competenties. Ook leer je met het model te werken in de praktijk met behulp van een aantal instrumenten.Data 2011:
27 sept, 11 okt, 25 okt.Data 2012:
start 24 jan, 7 feb, 6 maart
start 7 maart, 14 maart, 28 maart

Als je de basistraining hebt voltooid, kun je je verder scholen door deelname aan de zevendaagse train de trainer. Na deze training ben je bevoegd om andere professionals in je eigen sector te trainen en coachen in het werken met beschermjassen.

Data: 2011:
start 9, 10 nov., 7, 8 dec., 18, 19 jan., 8 feb.

Data: 2012 :
start 4, 5 april, 18, 19 april, 9, 10 mei, 7 juni

Meer informatie vind je op de website en hier.
Vul het formulier in om je aan te melden.

Vooraankondiging: Beschermjassenfeest!

Op vrijdag 3 februari 2012 organiseren we een bijeenkomst voor uitwisseling, ontmoeting, verdieping en uiteraard lekker samen eten! Het feestje met diverse workshops en lezingen vindt – van 13.00 u tot 17.00 u – plaats in Amsterdam bij Kitlyn thuis. Er is ruimte voor maximaal 75 deelnemers. Een kaartje kost € 25,=. In de nieuwsbrief van december geven we meer informatie over het programma. Aanmelden kan dan ook.

Heb je een train de trainers afgerond?

Doe dan mee aan de intervisie-bijeenkomst!

In de ochtend van 3 februari 2012 van 9.00 – 12.00 uur organiseert Kitlyn intervisie voor iedereen die een train de trainer heeft gevolgd. Dit is de start van tweejaarlijkse open intervisie-bijeenkomsten. De intervisie is bedoeld je te helpen bij methodische vraagstukken waar je tegen aan loopt in de praktijk. Het houdt je scherp, je kunt elkaar consulteren en van elkaar leren. Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje met je naam en adresgegevens naar info@beschermjassen.nl. Kosten: € 30,-.

Afronding Interculturele Sensitiviteit Utrecht

Met een overall advies en een advies per organisatie is het project Interculturele Sensitiviteit in Utrecht tot een einde gekomen. De uitdaging voor de acht deelnemende instellingen is om het enthousiasme van de professionals en de bereikte doelen en effecten, leidend te laten zijn zodat de in gang gezette ontwikkelingen kunnen worden voortgezet. We hebben de afronding van dit project en daarmee het afscheid van projectleider Margriet Schievink feestelijk gevierd met een etentje in de Gulle Gans te Assen. Lees hier het verslag van STAMM CMO.

Foto: Kitlyn en de medewerkers van STAMM CMO: Marja Janssens, Corrie van de Ven, Margriet Schievink, Mariele Mijnlieff

Boek:’Traumaverwerking met vluchtelingen’

Transcultureel systeemtherapeut Fariba Rhmaty legt momenteel de laatste hand aan haar boek ‘Traumaverwerking met vluchtelingen’ dat in december zal uitkomen bij van Gorcum. Het boek bevat indringende verhalen uit haar praktijk. Fariba vertelt hoe ze met behulp van transcultureel systemische concepten, waaronder Beschermjassen, getraumatiseerde vluchtelingen weer in hun kracht zet. Een aanrader voor iedereen die meer wil lezen over Beschermjassen in de praktijk! Meer info in de volgende nieuwsbrief.

Scroll naar boven